Home

  Doelstelling
    Onze doelstelling
    Wat doen we voor jou?
  Contact
    Hoe gratis lid worden?
    Activiteiten melden
   

Medewerkers contacteren

  Vereniging & activiteiten
    Activiteiten
    Cultureel & vrije tijd
    Sport
    Jeugd
   

Alle verenigingen

  Historiek  van
    Beigem
    Borgt
    Humbeek
    Grimbergen
    Strombeek-Bever
    Kunstenaars
    Andere
  Grimbergse links
    Sponsors
    Verenigingen
   

Bedrijvengids

  Info links
    Wachtdiensten
    Hulpdiensten
    Andere
  Varia
    Job-blad
    Immo
   

Ontspanning

Verantwoordelijke uitgever
Hubert Wauters

Contact huwa@telenet.be

 

 

 

Administrator

Paswoord:

 
 

 
 

Erfgoeddag 2015

Op zondag 26 april om 14 u., naar aanleiding van de Erfgoeddag, opent het MOT officieel een depot ”Karren en wagens”. Het open depot ”Karren en wagens” zal, naast onze tentoonstellingen in het Guldendal en de Tommemolen, vanaf dan voor het ruime publiek toegankelijk zijn van april tot en met september. Een open depot of een kijkdepot is een museumdepot dat toegankelijk is voor het publiek. Het biedt hen de gelegenheid om een blik ”achter de schermen” te werpen. Doorgaans zijn de tentoongestelde voorwerpen slechts het topje van de ijsberg en zit het grootste deel van de collectie in depot. Dat is niet anders in het MOT.

De schuur aan de Liermolen was jarenlang ingericht als tentoonstellingsruimte, al is die daar eigenlijk niet voor geschikt. De ruimte is niet verwarmd, ge´soleerd of stofvrij. Daarom sloot het MOT de zaal voor het publiek. Het gemeentebestuur van Grimbergen engageert zich om de komende jaren de nodige verbeteringswerken uit te voeren. Einddoel is een volwaardige ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen in 2018. In afwachting werd de vrijgemaakte ruimte ingericht als open depot voor de deelcollectie voertuigen.

De voertuigen zijn in aantal weliswaar een kleine deelcollectie, maar ze nemen wel veel plaats in beslag. Hun formaat maakt karren en wagens moeilijk bruikbaar voor een zaalopstelling, met als gevolg dat ze noodgedwongen in depot blijven.

In het kader van het Topstukkendecreet besliste de minister van cultuur op 12 mei 2014 twaalf landbouwwerktuigen, -voertuigen en -machines op te nemen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Een hooischudder en een spuitmachine uit de collectie van het MOT behoren sindsdien samen met een maaidorsmachine, een locomobiel, een tractor, een aardappelrooimachine, een vlasslijtmachine, een wanmolen, een landbouwwagen, een driewielkar, een ploeg en een fruitsorteermachine tot de topstukken van ons agrarisch erfgoed.

Praktische info

Wanneer? De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk van 26 april tot en met eind september, tijdens de weekends en op feestdagen van 14 tot 18 u.
 
Waar? Het MOT | Guldendal, Guldendal 20 te 1850 Grimbergen
Het MOT | Tommenmolen, Tommenmolenstraat 18 te 1850 Grimbergen
 
Prijs? De toegangsprijs tot alle tentoonstellingen van het MOT bedraagt € 3 voor een volwassene, verschillende kortingen zijn mogelijk.
 

Beeldmateriaal


 


 

Grimbergen Leeft

 
 

Copyright © 1999-2018 Grimbergen Leeft