Home

  Doelstelling
    Onze doelstelling
    Wat doen we voor jou?
  Contact
    Hoe gratis lid worden?
    Activiteiten melden
   

Medewerkers contacteren

  Vereniging & activiteiten
    Activiteiten
    Cultureel & vrije tijd
    Sport
    Jeugd
   

Alle verenigingen

  Historiek  van
    Beigem
    Borgt
    Humbeek
    Grimbergen
    Strombeek-Bever
    Kunstenaars
    Andere
  Grimbergse links
    Sponsors
    Verenigingen
   

Bedrijvengids

  Info links
    Wachtdiensten
    Hulpdiensten
    Andere
  Varia
    Immo
   

Ontspanning

Verantwoordelijke uitgever
Hubert Wauters

Contact huwa@telenet.be

 

 

 

Administrator

Paswoord:

 
 

 
 

Sluikstortactie in Grimbergen


Vrijdag 10 maart organiseerde Grimbergen een sluikstortactie onder het toeziend oog van de politie en in aanwezigheid van de pers. De gemeente is het veelvuldig sluikstorten beu en wil hiermee het signaal geven dat het illegaal dumpen van afval niet door de beugel kan.

 

Grimbergen - Afgelopen vrijdag verzamelden personeelsleden van de technische dienst van Grimbergen en de lokale politie aan het Mutsaardplein in Grimbergen. Het Mutsaardplein ligt aan de grens met Brussel en Vilvoorde en krijgt veelvuldig te maken met sluikstorters. Vermoedelijk gaat het om mensen uit de buurt. Ze steken hun afval in de veel goedkopere witte zaken van de stad Brussel en dumpen het vervolgens op het grondgebied van Grimbergen.

 

Klokslag om 9 uur trekken de werkmannen en de politie hun handschoenen aan en starten met het opensnijden van de zakken. Bij de eerste zak is het al meteen raak; er zitten enkele documenten in met daarop bruikbare gegevens. De politieagente steekt ze in een aparte zak. Zak na zak wordt geopend en doorzocht. Er wordt nog meer bewijsmateriaal gevonden.

Ook schepen Eddie Boelens is aanwezig bij de actie. "De sluikstorters gebruiken zakken van de stad Brussel omdat die veel goedkoper zijn dan die van Grimbergen. Een rol grote rode zaken van Grimbergen kost 18 euro, een rol witte zakken voor Brussel is veel goedkoper en kost maar 2 euro.

De verwerking en ophaling van het restafval kost Grimbergen jaarlijks €1.150.000. Met die 1,8 euro voor een grote restafvalzak wordt de ophaal- en verwerkingskost niet gedekt. Grimbergen wil daarom volop inzetten op sorteren en recycleren.

Nog te veel zaken die er niet in thuishoren komen in de rode zakken terecht. Papier, glas, petflessen... noem maar op. Inwoners kunnen veel geld uitsparen door juist te sorteren. Ook voor de gemeente zou het goedkoper zijn en natuurlijk vaart het milieu er ook wel bij."

Ook hier, tussen de witte zakken van de stad Brussel, liggen er veel kartonnen dozen, blikjes en glazen flessen (zelfs met statiegeld). Allemaal zaken die niet bij het restafval horen.

Ondertussen gaat de actie voort. Hoe meer zakken verwijderd en open gesneden worden, hoe meer het begint te stinken. Luiers, maandverbanden, blikjes dierenvoeding... Dagelijkse kost, zeggen de werkmannen die elke dag instaan voor het verwijderen van sluikstort in de gemeente. Er worden nog meer documenten met bruikbare gegevens gevonden.

Buurtbewoners kijken toe van achter het raam. Voorbijgangers houden halt en zuchten dat het schandalig is dat er hier continu afval gedumpt wordt.

In totaal wordt er zo'n 300 kilogram afval verwijderd. Op het einde van de actie zit de laadruimte van de gemeentelijke vrachtwagen helemaal vol . De politie heeft een tiental persoonsgegevens gevonden en zal nu onderzoeken of ze die in verband kan brengen met de daders.

Update 13/03/2017

Uiteindelijk kunnen er zes P.V.'s worden opgemaakt.

Maandagochtend 13 maart wordt er door de politie vastgesteld dat er op dezelfde plaats alweer afval werd gedumpt. Acht witte zakken van de stad Brussel. Gaat het hier om onwetendheid of om kwade wil? Spelen de daders een kat- en muisspel met de gemeente?

Grimbergen zal blijven inzetten op preventie en controles. De gemeente zal ook waarschuwingsbordjes aanbrengen om duidelijk aan te geven dat sluikstorten niet kan en dat overtreders zware boetes riskeren.

Marleen MERTENS
Burgemeester - 0478 56 59 56 - marleen.mertens@grimbergen.be

Eddie BOELENS
Schepen van afvalbeleid - 0470 74 74 24 - eddie.boelens@grimbergen.be

GL

 
 

Copyright © 1999-2018 Grimbergen Leeft